Casa DeVeritas

Alla inlägg under februari 2012

Av Frida - 9 februari 2012 17:00

Mitt blogginlägg om Rottweilerns vara eller icke vara upprörde många. Eller många o många, allt är ju relativt. Feedback, om man nu känner att man vill/behöver ge det, skulle ju vara naturligt att lämna här, där inlägget finns. Det har trillat in mail & pm där man hyllade det som skrivits men inte ville skriva det öppet....?

Det är precis det här jag menar när jag pratar om klimatet i hundvärlden. Det är alltså inte ok att ha en åsikt.

Creepy!
Fast å andra sidan när man ser hur vissa uppför sig på nätet, så är det nog allra klokast att hålla sina åsikter för sig själv... Tänk att jag aldrig lär mig! *ler*


Jag har ledig vecka och ägnar den åt mina hundar. Mina stackars hundar som inte får tävla... *haha* Vi går timslånga promenader i skogen där de röjer som galningar. Träningsmotivationen lyser med sin frånvaro då snödrivorna går långt upp på låret utomhus. Lill-Stina har mognat massor på sistone och är en följsam liten historia som är sugen på att lära (trots omeriterade odågor till föräldrar) *LOL*

Hundarna har blivit bortskämda. De får helkroppsmassage ett par gånger i veckan nu, när matte måste träna. They love it! Till och med Stina ligger still :D
Idag lyckades hon fastna på bild också. Halleluja!

 
Stina 6,5 mån


 

Jag kan yyyyyyyla också!


 

Gullungen! Med snömustasch å allt <3


 

Himlen bjöd på ett färgsprakande skådespel tidigare idag...

Fast nog måste jag erkänna att jag längtar efter våren nu. Snart kommer den!


Nu ska jag hämta mina kära väninnor tant Karolina med tant Berit & tant Mari för en myskväll hemma hos tant Jennifer. Myyyys!

Av Frida - 3 februari 2012 08:58

... över vad det är för mentalitet man bör ha för att överleva i Rottweilervärlden? Såväl som uppfödare, valpköpare & valpar.

Jag försökte vara aktiv på de forum som finns att tillgå, men jag lämnade dem snabbt. Jag insåg min längtan att ansluta mig till sandlådenivån som var mer en regel än ett undantag... De lockade fram de allra sämsta sidorna hos mig. Och troligtvis hos många andra också...

Mina funderingar har inte lett till något vettigt heller. Det som ligger allra närmast till hands är "sköt dig själv och skit i andra" men det känns som att ge upp. I grund och botten har vi alla samma kärlek till hund, och i detta fallet  Rottweilern. Är det verkligen en utopi att vi skall kunna enas och samarbeta mot liknande mål?
Jag vill inte tro det. Alla har ju såklart sina avelsmål, så även jag. Och det är inget fel i det. Tvärtom. En mångfald är nödvändig, anser jag, även om jag vet att de allra flesta börjar få andnöd vid blotta tanken och gapar efter strängare registreringskrav. Vad kommer det att generera i? Inget om du frågar mig. Om möjligt mer oreggat och en stor förlust av genetisk variation...
Jag förstår den goda tanken i botten, MEN det är ingen lösning på de problem vi har idag. För att få upp en hund i högre krävs egentligen ingen kunskap om hund i sig, utan mer om inlärningspsykologi, tid och engagemang. Visst måste man sätta sig in i vad de olika momenten innebär, men jag tror knappast att det är ett likhetstecken mellan dem och de prioriteringar man gör när man tar sin hund i avel. Och nej, jag tror nog inte att man prioriterar annorlunda för att man tävlat. I den perfekta världen skulle man såklart selektera utifrån den perfekta brukshunden, ja, men vi vet alla tt det är många fler parametrar än så.
Att det föds många valpar per år ÄR ett problem, eftersom det inte finns tillräckligt många valpköpare till dessa små krakar, absolut. Men lösningen är inte uppflyttad högre i brukset på föräldradjuren. Det känns i mina ögon som en trångsynt lösning. Vi skulle snabbt stå utan avelsmaterial eftersom de dessutom skulle vara HD/AD-fria, ögonlysta UA, komma ur helfria kullar, ha gjort ett trevligt MH, genomfört ett MT med gk resultat, ha en godkänd exteriör, fulltandad, vara utställd med gott resultat, vara en trevlig representant för rasen, inte ha dragit korsband, varaa fri från OCD, inte bära på anlag för ep, ha en bra stamtavla osv, osv, osv...
Jag kan tvärtom se många orosmoln på himlen då målet för många är att avla på dessa sk sporthundar med SM som mål. Det kanske är en av femtio som klarar av den kalibern på hund när det väl kommer till kritan. Visst är Rottweilern är en brukshund, men jag upplever att många har svårt för att se skillnad på arbetsmotor/livlighet/stress. Det gäller både presumtiva valpköpare som uppfödare. Rottweilern ska i min värld inte jobba på samma sätt som en Malinois. Det ÄR ingen malle. Det är en Rottweiler. Med den kraftfulla kroppen och den lite mer eftertänksamma mentaliteten så SKA det gå saktare.
Och i min värld är inte Rottweilern konstruerad för att vara så livlig som vissa tycks tro. Det blir fel. Att ha en sån kraftfull hund som ligger högt i stress (för det är vad det är för mig) som inte klarar av/hinner sortera, är ingen hund jag vill ha vid min sida. Punkt.

Att ha "farten" som ett av sina avelsmål känns vanskligt. Sen kan man få det i alla fall, på köpet av annat. Som i min senaste kull. Där finns ex antal individer med en ordentlig livlighet. Och jag tackar min stjärna för att jag har hittat de valpköpare jag gjort till dessa små... Det jag vill ha sagt är att OM man nu ämnar att föda upp turbo-rottor (eller råkar...) så är ansvaret så enormt mycket större för den uppfödaren/valpköparna. Det är knappast så att det står tiotalet fd SM-vinnare på kö för att köpa sig en Rottweiler att sikta på SM-vinst med. Eller...?
Dessa (läs: turbo) valpar tenderar att klassas som mycket jobbiga (vilket de är) och omplaceras då av olika anledningar. Vem ska ta hand om dessa små stackare sen...?


Vi har stora problem i rasen. Rottweilern är nog en av de tuffaste raserna att föda upp. Av flera olika anledningar. Några av dem har jag redan räknat upp. Men en annan anledning är att vi har ögonen på oss. Hela tiden. Media bara väntar på nästa snedsteg där en svart-brun fyrbening klampar i klaveret. Och vi har inte råd med fler missöden... Och skyll nu inte på att de är de oreggade hundarna som står för dessa rubriker, för det är inte sant.

Visst kan olyckor inträffa. Och det gör de. Men de skulle nog vara bra färre om Rottweilers såldes till dem som klarar av hundtypen. Till dem som vet vad en Rottweiler behöver för att må bra. I min värld finns det inget likhetstecken mellan tävling och välmående för en Rottweiler. Många är de valpannonser där man kan läsa "säljes endast till dig med tävling på hög nivå som mål". Är det per automatik ett bra hem? För mig hamnar tävlandet ganska långt ner på priolistan i hur jag väljar mina valpköpare. Det finns så många viktigare kriterier att uppfylla för att kunna ge en Rottweiler ett bra liv, än tävling. Men det är jag det ;)


Som en del av lösningen på problemet tror jag är att sprida kunskap. På alla plan. Rottweilern är inte en hund för alla. Har aldrig varit och kommer aldrig att bli. Och så länge som uppfödare sitter och skönmålar sina lurviga små valpar i sin valplåda inför okunniga valpspekulanter, så kommer vi att ha problem.

Detta gäller även det praktiska handhavandet av rasen. Det är så svårt att förklara i ord, då det mer handlar om känsla. Allt för många Rottweilers handhas på ett alldeles för hårdhänt sätt om ni frågar mig. Det är ingen hund man ska trycka ner och kuva. Tvärtom. En så färgstark och trygg hund, som de allra flesta är, är det ett helt vansinnigt förfarande. Det är som att trycka en badboll under vatten. För varje gång en Rottweiler "läggs ner" genererar det i uppdämd ilska. Det kanske ser ut som att den ger sig. Men det tror jag inte. Tvärtom. Många pratar om att "ta fighten och vinna den". You wish ;) En vacker dag kommer dagen då hunden har fått nog. Den dagen brukar vara en milstolpe, på ett negativt sätt.

Var börjar man då? Det finns inget samarbete. Ingen trygghet. Inget förtroende. Vägen tillbaka blir lång.


Alla har såklart ambitionen att alltid göra sitt bästa. Jag vill tro att det är så. Jag kan inte tänka mig att någon planerar en valpkull och tänker "Det här blir nog skit... Men what the hell! Jag kör ändå!" Det tror jag verkligen inte. Däremot tror jag att det saknas mycket kunskap om vad som som bör/inte bör gå i avel. Men vem skall man vågra fråga om man saknar den kunskapen när man är "ny" som uppfödare? Vem skulle frivilligt riskera att bli hånad för att man har en fråga, som många anser är obefogad? Ine jag i alla fall. Där kanske vi ska börja...? Att skapa ett klimat som öppnar upp för samverkan.
Vi måste hjälpas åt. Alla har vi stått där, med vårt "nyköpta" kennelprefix. Även om vissa tycks ha glömt det ;)

Lite ödmjukhet oss uppfödare emellan skulle inte skada. Vi har ju samma intresse som förenar oss. Varför inte hjälpa istället för att stjälpa? Jag blir också upprörd mellan varven och dömer snabbt. Tack och lov har jag lärt mig att man kan ändra sig. Och jag försöker hålla min vassa tunga för mig själv dessa dagar...


Jag är inte ute efter att kränka någon. Inte ute efter att klappa mig själv på axeln heller. Kort och gott lite tankar så här en fredagsmorgon över en kaffekopp.


Ha en trevlig helg allesammans!


 


Av Frida - 2 februari 2012 09:17

....and then there are DOGS!
Jag har väldigt lätt för att tycka om hundar över lag. Oavsett hur de ser ut eller hur de är. Det är väldigt sällan jag ogillar en hund. Sen finns det hundar som jag knappt finner ord för när jag ska beskriva. Superlativen räcker inte riktigt till. Och Condor är en sån.

Den stabiliteten han uppvisar är unik. Jag brukar skoja och beskriva honom med "ett ben i varje hörn", och det stämmer verkligen. Han är så självklar. Precis så självklar som en Rottweiler ska vara. Trygg, harmonisk och klok.
Han är dessutom en ovanligt glad prick! Här vilar inga sorger minsann...

Att få ha avkommor efter denna gossen är en gåva. Och att frekvent få pussa hans mjuka panna och sniffa på hans tjocka öronlappar likaså. Den här hunden ÄR kärlek. Punkt slut.


 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards