Casa DeVeritas

Direktlänk till inlägg 12 oktober 2010

Vart är Rottweilern på väg?

Av Frida - 12 oktober 2010 19:00

  


När man ligger hemma och är sjuk har man massor av tid att fundera. Denna gången har jag roat min hjärna med att försöka förstå hur vissa uppfödare inom rasen Rottweiler resonerar. Inte för att jag på något sätt sitter med facit själv, utan mer ett uppriktigt intresse av att försöka förstå...


Jag har ett motto: Ärlighet varar längst. Och det mottot har jag oavsett vad det gäller. Det kan vara nog så jävligt att behöva ta tjuren vid hornen och säga det där jobbiga. Men i slutänden är det ändå värt det.

Och nog är det sant att alla är sin egen profet. Absolut! Men när man lurar någon, genom att undanhålla information som man själv beslutat är irrelevant, då har man helt plötsligt inte bara ansvar för sig själv utan också för den stackare man lurat... Det glöms nog bort ibland. ;)


Det perfekta avelsdjuret existerar inte. Inte heller den perfekta uppfödaren. Ingen är perfekt. Och det är just därför som ärlighet är att föredra. Just för att även solen har sina fläckar...


Och så klart kan alla göra misstag. Det är inte det jag syftar på. Utan den problematik som jag vill lyfta fram är den lissmande uträknande lögnen eller undanhållandet av fakta som visar sig ibland. Den gynnar ingen!!!


Att tro att det som inte syns inte existerar, är bara att lura sig själv. Alltid!


Skavanker och defekter dyker upp inom aveln. Javisst. Så är det. Och så kommer det alltid att vara.

Dock känner jag en stor sorg, och då främst för valpköparna, som oskyldigt drabbas. Tänk om de hade haft möjligheten att göra ett val. Att de hade haft tillgång till all information som fanns att tillgå. Möjligheten att välja om de ville chansa att exempelvis köpa en hund med epilepsi-gener i stamtavlan. Den som har upplevt en hund med EP skulle aldrig göra den chansningen. Jag lovar...


Så vem är vi, som uppfödare, att tro att vi har rätten att avgöra människors öden då vi medvetet undanhåller information...? Kan man titta en person i ögonen och säga "Jag visste att risken var stor att din älskade valp skulle drabbas av epilepsi..." JAg tror inte det. Och det är väl där skon klämmer.


Jag hör ideligen talas om hur uppfödare rekommenderar valköpare att inte göra mentaltester för tänk om de inte blir godkända!?! Eller som rekommenderar valköpare att inte ex ögonlysa sina hundar. För tänk om de har någon hemsk ögonsjukdom??? Det ser INTE bra ut för "deras" statistik.... Vilken j*vla statistik??? Vad ska man med statistik till om den inte återspeglar sanningen? Jag förstår inte...


Långt ifrån alla hundar ska gå i avel. Och det kan vara nog så svårt att stirra sanningen i vitögat och faktiskt erkänna för sig själv att det är dags att skrota en älskad tiklinje. Jag förstår det. Men om man istället vänder på steken och frågar sig vart det bär om man inte väljer att avsluta.... Kan man stå för den handligen? Är man beredd att försvara sitt beslut? För man måste ju informera de berörda...Eller?


Jag kanske är löjlig... Vad vet jag? Men är verkligen ärlighet för mycket begärt?

Kalla det feber-yra eller vad ni vill. Jag är både förvirrad och ledsen över hur vår ras utvecklas... :(


Tillbaka till sjukssängen...Snörvel & host!

 
ANNONS
 
Cathrine

Cathrine

12 oktober 2010 19:16

Bra skrivet, Frida!

http://www.jinxhundcenter.se

 
Ingen bild

Pernilla

12 oktober 2010 19:18

Hej Frida
Kan inte annat en att hålla med, men det gäller nog fler raser tror jag. Ha ett jätte bra läger, Kram och Krya på dig,,,

 
Ingen bild

IngaBritt Persson

12 oktober 2010 19:22

Jätte bra skrivet. Krya på dej i sjuksängen

 
Ingen bild

Nilla

12 oktober 2010 19:27

Nu förstår jag ännu mer varför jag valde att köpa min fina valp av dig Frida !! Det är så underbart med människor som vågar stå för sanningen. Du är bara bäst gumman. Stor kram från en glad valpköpare från Deveritas.

 
Ingen bild

Caisas Mamsen

12 oktober 2010 20:49

Verkligen bra skrivet. Heja Frida. Du kan uttrycka dig. Kram

 
Kristin och Buster

Kristin och Buster

13 oktober 2010 00:31

Mycket kloka ord Frida!

http://garpenborgsrustubus.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Sabine ,DeVeritas Di Nozo

13 oktober 2010 00:54

Kanon Frida! Håller fullständigt med!!
DeVeritas = Av sanningen!!! Japp så sant som det är sagt du har alltid varit sann emot oss det känns tryggt!! Kram på dej!

 
Vicktoria

Vicktoria

13 oktober 2010 10:19

Mycket bra skrivet men......... vilken uppfödare bryter ett redan inkört mönster och vilken uppfödare erkänner ett misstag eller en undanhållen sanning? många kommer att hålla med dig Frida i dina kloka ord, men hur många kommer att agera? för hur det än är så känns det som att de flesta gärna stämmer in i lovsången men vägrar göra något i praktiken.

http://www.123minsida.se/Griffweilers

 
Ingen bild

Marie-Louise W

13 oktober 2010 11:19

Ja det var väldigt relevanta frågor som man nog borde ställa sig ganska ofta som uppfödare.
Krya på dig och hoppas ni får kul på lägret jag är sååååååå avis!
Bamse kramar från M-L & Sirrah

 
Erica Breyer

Erica Breyer

13 oktober 2010 12:30

Jag glömmer aldrig den förvåning och sorg som drabbade oss när vi till slut fick veta att den hane som vår hund hade som pappa, gav snygga men mycket labila och aggressiva valpar. 7 av 8 hundar i en kull fick förkortade liv pga en fåfäng och ansvarslös uppfödare. En annan ras och väldigt många år sedan. Men lika tråkigt.

http://ericas.bloggsida.se

 
mLi & Zebulon

mLi & Zebulon

13 oktober 2010 12:40

Mycket bra skrivet. Du kan verkligen uttrycka dina känslor och funderingar på ett bra sätt. Jag hoppas fler uppfödare tänker som du! De behövs.
KRAAM och krya på dig!

http://rackarunge.se

 
Ronja

Ronja

14 oktober 2010 11:51

Ja jag håller med. har ju min Ludde med EP och skulle inte önska min värsta fiende en vovve som drabbas utav detta. Det är en sådan total känsla utav maktlöshet, ja kan inte göra nånting för honom, försöker prata lugnt, vara lugn, men inombords är jag hysterisk.
Han är ju min fina lilla prins. Min älskade lilla kille och de enda jag vill är att han ska få må bra.
Jag hoppas verklgien inte att någon ur hans kull - eller föräldrardjur går i avel igen.
Men de är nog lite för mycket begärt, att en hund drabbats kanske inte räcker för att dom skall sätta stopp. Vissa tycker nog att det är bättre att vänta på fler sjuka hundar.
Tragiskt, för de hundar och ägare som riskerar att drabbas.

http://www.draklunda.se

 
Ingen bild

Ullis o LSK (keeponix chaos)

21 oktober 2010 15:14

Instämmer med ovan- mycket bra skrivet!!! och det gäller också för hanhundsägarna att vara tydliga och ärliga med våra hundars egenskaper så att uppfödare får en realistisk bild även av hanhunden!inga rosa o ljusblå moln tack ;) men litet fläckar på solen är helt ok:)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 30 juli 2015 00:00

Fyra år har gått sedan ni  kom till världen. Gimli, Stina, Gulli & Lima.... Mina älskade små! Mycket glädje har ni spridit här på jorden, och jag hoppas att det blir många år till. En extra varm tanke går till Sebba & Annika som tvingades ta farväl a...

Av Frida - 29 juli 2015 00:15


                 Frasse     Bosse       ... och det är med blandade känslor jag skriver dessa rader... Både lycka och stor sorg. Ett stort grattis till Frasse Fjantsson på fem års dagen!  Hoppas du firas ordentligt idag ...

Av Frida - 12 maj 2015 12:20

...har nu funnit sitt kall här i livet: att vårda sina småsyskon. Alltså.....Den där hunden är nåt alldeles, alldeles speciellt. Det har jag vetat hela tiden iofs, men jag förvånas gång på gång över hans godmodighet <3Dilla har släppt i resten av ...

Av Frida - 30 april 2015 12:22

..passar vi på att önska er alla en härlig valborg!              ...

Av Frida - 27 april 2015 11:29


  Det finns hundar. Och så finns det hundar. Och så fanns det en Condor. Den snällaste varelsen som gud har skapat. Det fanns verkligen inget ont i dig. Du var vänligheten själv. Som Mari sa: "Jag har nog aldrig sett honom arg... Aldrig." Och jag t...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Oktober 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Casa DeVeritas med Blogkeen
Följ Casa DeVeritas med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se