Casa DeVeritas

Direktlänk till inlägg 28 juli 2010

Tid att reflektera...

Av Frida - 28 juli 2010 10:21

... har jag för tillfället. Massor av tid. Och det är både på gott och ont känns det som. Fast innerst inne så vet jag att det är mestadels gott.

Jag blir en bättre människa om jag får tiden jag behöver för att låta saker och ting sjunka in och bearbetas. Smaka på dem och känna efter hur de känns egentligen... Inuti.

Många gånger har jag haft otaliga diskussioner med hundfolk om allt mellan himmel och jord. Och det är så otroligt intressant att diskutera med människor som har andra värderingar och ståndpunkter än en själv.

En av diskussionerna har handlat om huruvida man som uppfödare kan sälja en valp, av bruksras, till dem som inte har tidigare tävlingserfarenheter eller som inte har siktet inställt på tävling.

Denna fråga har jag "smakat" på länge och kommer alltid fram till samma slutsats. :)

Det allra viktigaste för mig, som uppfödare, är att valpen får ett kärleksfullt hem. Ett varaktigt, livslångt hem där man inte måste prestera för att vara älskad eller få bo kvar. Man är kort och gott älskad för den man är. Inte för vad man gör.

I detta begreppet "kärleksfullt hem" ingår då även att man får det man behöver som individ. Och som rottweilern, som ÄR en brukshund, så MÅSTE de få mental träning. Annars blir det inget roligt hundägande och inget bra hundliv.

Tränar man kontinuerligt och målinriktat och ger sin hund en "genomkörare" ett par gånger i veckan, så får även hunden chansen att bli det där trevliga tillskottet i vårt samhälle, som vi alla strävar efter.

Däremot tror jag inte att någon hund blir lyckligare av att tävla. Vi människor blir det garanterat om det går bra... Men hundarna? Näää, snarare ställer de upp mximalt som de lojala vänner de är.

Personligen tycker jag att tävling är ett kvitto på vår träning. Jag är själv inte så förtjust i det, men pallrar mig ut på tävling då och då... :)

Sen finns et en helt annan diskussion kopplad till ämnet, och den gäller avel och egenskaper som brukshund... En annan gång kanske ;)


Vill mina valpköpare tävla så är väl ingen gladare än jag!! Där kommer min roll som uppfödare in, att ständigt erbjuda läger, träningsträffar och support för att väcka intresset för brukset och erbjuda mina valpköpare träningstillfällen att utvecklas tillsammans med sin hund. Jag tror inte på pekpinne-varianten, utan snarare få alla nybörjare att inse hur ROLIGT det är att träna med sin hund. För det ÄR det! Bland det roligaste jag vet, faktiskt... *surprise*

Och alla är nybörjare någon gång. Det har även jag varit. :)


Här kommer en sommarhälsning från husse Robert. Och det går nog inte att ta miste på att Dino är en mycket älskad hund... Tack Robert för de fina bilderna!

                




 
 
Ingen bild

Anna

28 juli 2010 10:59

Du är klok som en bok, du... Dina hundar har det bästa liv man kan önska sig! Jag tror att alla som återföds önskar att de får komma till Casa Deveritas *haha*

Har det hänt nåt än???

 
Ingen bild

Nilla

28 juli 2010 11:11

Ja du Frida, dina väerderingar är så kloka och underbara. Jag bara älskar att jag ska köpa valp av just DIG och ingen annan !!!!!

 
Vicktoria

Vicktoria

28 juli 2010 11:31

Kan hålla med dig till viss del men som den tävlingsmänniska jag är väljer jag ju ras efter vad jag vill göra,tycker inte man ska välja bruksras om man iförsta hand har tänkt sig en "sällskapshund" tror att man annars kan känna kravet att jag MÅSTE jag har en brukshund!Det finns så många raser som passar bättre för det.För mig är tävlandet ett kvitto på träning men oxå ett sätt för mig och min hund att visa vilket team vi är och vilken glädje mina hundar visar på appelplan är oslagbart även om det inte leder till förstapriser varje gång.
Rottisen är en arbetande hund och jag hoppas den så förblir!!

http://www.123minsida.se/Griffweilers

 
mLi & Zeb

mLi & Zeb

28 juli 2010 12:45

Vilka härliga bilder på Dino! :).
Håller med att du är klok som en bok och mkt bra ord :).
Kraam

http://rackarunge.se

 
Erica

Erica

28 juli 2010 14:44

Du är inte bara klok. Utan även prestigelös som alltid ser både det lilla och det stora i den du möter. Tack för det min vän.

http://ericas.bloggsida.se

 
Marie-Louise W

Marie-Louise W

28 juli 2010 15:02

Ja du Frida många kloka ord.
Det borde få vara alla hundars rätt att bo i ett hem där man är älskad för den man är och inte för vad man presterar på en tävlingsplan eller i en utställningsring.

http://htpp://mygganosirrah.bloggagratis.se

 
Elin m flock

Elin m flock

28 juli 2010 18:32

Kloka ord! Är glad att min uppfödare sålde Texas till mig fast att jag inte hade planer på att tävla utan mer ville ha en arbetande vovve för att jag älskar att vara i skogen (var 19år när jag köpte honom). Tycker att man som uppfödare ska "känna av" personerna istället som du skriver! det viktigaste är såklart ett kärleksfullt hem, men nu står jag här och han är tjänstehund i hemvärnet, korad, se uch, godk. lägre spår och är 4 år så man får ju mersmak och måste ju få chansen att börja nån gång!
Ska bli kul att följa valpisarna och lycka till med allt!
Kram / Elin

http://www.waytogo-texas.com

 
Jessica å Duke

Jessica å Duke

29 juli 2010 11:04

Ja, jag tycker ju som du. Behöver inte tillägga så mkt. Tror inte jag (eller Duken) varit så lyckliga om du krävt att vi skulle tävla. Träningen anser jag är det viktigaste, alltså stimulansen. Och det är ju det roligaste! Vägen vi trampar tillsammans mot de mål vi ev har. Men många dagar kan gå emellan, och då gör vi mest andra saker, småsaker eller bara långa promenader. Och han är nöjd och glad ändå :-)
Sånt märker man... :-)
Kram och puss från tjocknosen!

http://www.duke.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Camilla & Anja

29 juli 2010 14:41

Ljuvliga bilder på Dino, jag önskar att det är sådana vi får se i pressen, som en god representant för rasen framöver!! :-)

 
Åsa

Åsa

29 juli 2010 21:09

Varför visste jag inte att Du fanns när jag köpte hund.....då hade nog mitt hungägarskap sett betydligt mer positivt ut// Kram från Skåneland o pussa den blivande modern från mig

http://www.nogg.se/Titan

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 5 juni 2020 12:43

En kort reflektion att ta med sig denna fredag: Vi som konsumenter (läs:valpköpare) styr efterfrågan på valpar. Punkt.  Utan valpköpare som köper valp från mindre bra avelsmaterial, kommer inte den aveln att överleva. Enkelt. Under veckan som g...

Av Frida - 30 maj 2020 08:29


Då var det dags att börja blogga igen! Jag bubblar av frågor som konstant blir fler och fler och nya perspektiv växer fram.  Digging deep… Jag har nyss levererat min senaste kull, närmare bestämt den nionde i ordningen. Och för varje kull bli...

Av Frida - 16 maj 2020 16:44


... som behöver få komma ut! Vad är väl bättre då än att blåsa liv i den här gamla bloggen. Det finns så mycket som behöver sägas när det kommer till hur vi delar våra liv med djuren, men framför allt behöver jag skriva om avel... Stay tuned!    ...

Av Frida - 30 juli 2015 00:00

Fyra år har gått sedan ni  kom till världen. Gimli, Stina, Gulli & Lima.... Mina älskade små! Mycket glädje har ni spridit här på jorden, och jag hoppas att det blir många år till. En extra varm tanke går till Sebba & Annika som tvingades ta farväl a...

Av Frida - 29 juli 2015 00:15


                 Frasse     Bosse       ... och det är med blandade känslor jag skriver dessa rader... Både lycka och stor sorg. Ett stort grattis till Frasse Fjantsson på fem års dagen!  Hoppas du firas ordentligt idag ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards